Dişler Neden Çürür?

Dişlerin üzerinde oluşan bakteri plağına tutunan bakteriler, yediğimiz besinlerin parçalarını sindirerek organik asit ortaya çıkarırlar. Bu asit, dişin en dış katmanı olan minenin çözünmesine neden olur. İlk başta sadece profosyonellerin farkedebileceği derecede belirsiz beyaz lekeler olarak gözüken bu çözünmüş bölgeler, zaman içinde daha fazla yıkıma uğrayarak oyuklaşmış çürükleri oluştururlar.

 

Bakteri Plağı Nedir?

Bakteri plağı; her bireyin diş yüzeylerinde bulunan, beyaz-sarı renkli organik artık ve bakteriler bütünüdür. Tükürükte ve dokular üzerinde bulunan bakteriler zaman içinde bu yüzeye tutunarak kolonileşir, bu da çürük riskini arttırır. Bu nedenle bakteri plağının mekanik ve kimyasal yöntemlerle sık sık temizliğini gerektirir. En etkili temizlik; sık ve düzenli diş fırçalamak, ara yüz temizliğine dikkat etmek (diş ipi ya da ara yüz fırçası) ve ağız gargarası kullanmaktır.

 

Çürükler Tekrar Mineralize Olur Mu?

Çürüğün tekrar mineralize olması, çözünen yapının çökelerek tekrar diş yüzeyini bütün hale getirmesi anlamına gelir. Beyaz leke şeklinde bulunan ilk aşama çürükleri, doğru koruyucu tedavilerle tekrar mineralize edilebilir. Fakat çürük beyaz leke aşamasını geçmişse, yani daha fark edilebilir hale gelmeye başladıysa, renkleşmişse ya da oyuklaşmışsa remineralizasyon mümkün değildir. Bu gibi durumlarda çürüğün derinliğine bakılarak restoratif ve/veya endodontik tedavilere yönelmek mümkündür.

 

Dolgunun Altında Çürük Oluşabilir mi?

Evet, oluşabilir. Diş dolgularının yaklaşık 6 sene ömrü olduğu söylenilir. Sonrasında dolgunun diş yüzeyine uyumu ve sızdırmazlığı giderek azalmaya başlar. Aralardaki boşluklardan içeriye giren bakteriler ya da bakterilerin ürettiği asitler, yine çürüğe sebebiyet verebilmektedir. Kötü ağız hijyeni ise bu süreci elbette hızlandırır. Bu gibi ikincil çürük oluşumlarında eski dolgu yerinden kaldırılır, çürük temizlenir ve endike tedaviyle diş sağlıklı hale getirilir.

 

Çürük Oluşumu Engellenebilir Mi?

Çürük oluşumu için 4 faktöre gereklidir: çürük yapıcı mikroorganizmalar, karbonhidrat ağırlıklı diyet, zayıf oral hijyen ve zaman. Bu faktörlerin birinin bile bulunmaması çürük oluşumunu engeller. Bu faktörleri elimine etmenin yolları çeşitlilik gösterir ve çürükten korunmada kritik rol oynarlar:

· Düzenli ve doğru diş fırçalamalısınız (Doğru diş fırçalama nasıl olmalıdır? Bkz. https://www.multidenta.com.tr/bilgilendirme-dogru-dis-fircalama-nasil-olmalidir-blog-2.html )

· Ara yüz temizliğine önem vermelisiniz. Farklı formlarda bulunabilen diş iplerini ya da ara yüz fırçalarını kullanabilirsiniz.

· Şekerli ve yapışkan besinlerin tüketimini en aza indirmelisiniz. Ayrıca bu tarz besinleri sık sık yemek de çürük etkeni olabilmektedir. Bu nedenle gün içinde tükettiğiniz şekerli besin miktarı kadar sıklığı da önemlidir.

· Dişlerinizi yemek yedikten ya da asitli içecekler içtikten yarım saat sonra fırçalamalısınız. Yemek yedikten hemen sonra dişleri fırçalamak, mine yüzeyinin aşınmasını hızlandırabilir.

· Diş hekiminizi düzenli aralıklarla ziyaret etmelisiniz.

· Yılda en az bir kere dişlerinizin profosyonel olarak temizlenmesi önerilir.

WhatsApp Mesajı Gönder